Kulturföreningen Röda Hjärtan är en ideell förening under Kulturcentrum Västs paraply.
Här möts människor med olika bakgrunder i ett gemensamt mål, att bidra till hållbar utveckling med kultur som motor och redskap.
Vi är en integrerad ensemble, det betyder att i Röda Hjärtan ingår människor med och utan funktionsnedsättning. Röda Hjärtan skapar utrymme för olikheter och visar i sina projekt och sin scenkonst/konst på nya möjligheter/vägar att beträda, i ett samhälle som alltmer karakteriseras av ständiga förändringar, konkurrens, tidspress, prestationskrav och ökad utslagning.
Våra olika uttryckssätt i det offentliga rummet skapar kontakt, medkänsla och hopp i en tid då de sociala klyftorna ökar i samhället.
Vi skapar scenkonst/konst med extra potential av glädje, värme, djup och äkthet som går rakt in i människors hjärtan, hos såväl barn som vuxna. Vi människor har mer gemensamt än det som skiljer oss åt och det vill vi visa.
Vi vill göra skillnad i samhället! – Sedan starten 2013 har vi varit engagerade för hur vi bättre kan ta hand om varandra och vår planet, med fokus på vår miljö & social- och hållbar utveckling.
Vi har som mål att skapa utrymme för marginaliserade grupper att synas och göra skillnad i samhället samt att inspirera och utveckla en ny levande modell för hållbar och social utveckling. Tillsammans med våra samarbetspartners arbetar vi för att uppnå drömmen om ett samhälle där människor tar hänsyn och respekterar varandra och där mångfald ses som en tillgång.
Gränsöverskridande samarbeten. Vi samarbetar både med olika regionala och nationella organisationer, föreningar, utbildningar, företag och kommuner i större och mindre projekt. Några exempel är Regionteater Väst i Uddevalla, Cirkusexpressen, Molekylverkstans science center i Stenungsund, Västerhavsveckan i VGR, Håll Sverige Rent, nätverket universell scenkonst, FUB mfl.
Alla människor bär på gåvor som för många går förlorade – I Röda Hjärtans ensemble finns flera aktörer som enligt sina diagnoser eller journaler inte skulle kunna stå på en scen, uppträda inför en publik, vara med och leda en workshop eller en föreläsning. Med våra arbetsmetoder skapar vi förutsättningar och omständigheter som får inte bara människor med en funktionsnedsättning att utveckla sin fulla potential, utan även vi andra så kallade normalstörda.
Vår metod bygger på djupt mänskliga värderingar som handlar om jämlikhet, delaktighet, ömsesidighet och respekt för varje människas unika förmågor. Alla människor bär på unika gåvor och dessa vill vi lyfta och synliggöra.
Scenkonst tillgänglig för alla – Ensemblens aktörer har olika förutsättningar och bakgrund. De är viktiga komponenter i den konstnärliga utvecklingen. Vi utgår från varje individs unika personlighet och skapar därifrån konst som berör och skapar kontakt med vår publik.
Vi har tillsammans utvecklat ett sceniskt språk som gör att verken vi spelar är tillgängliga för alla, – ung, gammal, funktionsvarierad eller normalstörd, svenskspråkig eller annan språklig…alla kan uppleva och ta till sig våra föreställningar/konserter/event mm.
Att skapa förutsättningar för framgång – Huvudfokus i vårt interna arbete ligger på att medvetandegöra våra aktörer att uppleva sig själva som ”aktiva givare” och att se sig själva som en resurs för samhällsutveckling.
Vi vill skapa förutsättning för våra aktörer att uppnå sina mål, uppleva framgång och överträffa sina och andras förväntningar. Från att varit fast i en identitet där de enbart sett sig som ”mottagare” av samhällets stöd”, blir de ”givare” som bidrar till samhället med sitt arbete. Genom att medverka i föreställningar, workshops, föreläsningar mm. får de möjlighet att inspirera, beröra och utbilda andra människor, långt utanför den krets de vanligtvis rör sig i.
I takt med att självkänslan växer, växer också en ny medvetenhet fram som för med sig nya önskemål och drömmar. Har man klarat av ett stort språng, vet man att man kan ta ett till…
Några ord från vår konstnärliga ledare:
”I mitt möte med människor med funktionsnedsättning har jag omvärderat mig själv och mitt ledarskap. Flera av dessa människor har visat mig vägen till det som är mest värdefullt i mitt liv, egenskaper som; närvaro, spontanitet, glädje, äkthet och kärlek. De har utvecklat min förmåga att tänka ”utanför boxen”, min flexibilitet och kreativitet. Det i sig har utvecklat en ny kvalité i mitt konstnärliga arbete och liv.
Jag är övertygad om att personer med funktionsnedsättning har något viktigt att tillföra inom de konstnärliga områdena och vårt samhälle i stort. Aktörer med funktionsnedsättning ger en alternativ bild av vad det är att vara människa.
Vilka ska få synas på den offentliga scenen? Det handlar i grunden om demokrati och vilket samhälle vi vill ha. ”
Fokus i vårt arbete är att sätta de viktiga frågorna kring vår miljö, social- och hållbar utveckling i centrum och få en betraktare eller medskapare att se sin egen möjlighet att påverka.
Vi producerar normbrytande scenkonst med minsta möjliga konsumtion och klimatpåverkan. Allt från scenografi till affisch skapas av insamlat, återvunnet och förnybart material.