”Blå Planet” är en berättelse som på ett visuellt, poetiskt och komiskt sätt lyfter viktiga frågor om vår miljö och hållbar utveckling. Föreställningen innehöll interaktiva delar där publiken var medskapande.
Scenutrymmet i föreställningen var byggt så att publiken satt i ett hav och på nära håll bevittnade spelet. I havet rörde sig fiskar och magiska varelser som vi aldrig tidigare sett i en storslagen vattenvärld. Där fanns också planetskötare som tog hand om ”den Blå Planeten” på kreativa, burleska och lustfyllda sätt och en cirkusprinsessa som tog oss alla på hissnande utflykter. Mitt i allt det vackra blå befann sig ett allt uppslukande monster, ”Plastdrottningen”.
Musiken är specialskriven för föreställningen, på scen hade vi inspelade stycken och musik som framfördes live av Röda hjärtans kapell.
BAKGRUND OCH SPELNINGAR MED BLÅ PLANET
Föreställningen var en del av ett 2-årigt Arvsfondsprojekt som Kulturcentrum Väst genomförde i samarbete med Molekylverkstan Science center och Studieförbundet Vuxenskolan Väst åren 2016-2018. Blå Planet hade premiär år 2018.
Arvfondsprojektet förlängdes 1 år och vi utökade vårt samarbete till att innefatta Cirkusexpressen från Forshälla. Vi fick stöd från Thordenstiftelsen för det nya samarbetet. Nypremiär av ”Blå Planet” – teater & cirkusföreställning – var på Regionteater Väst i Uddevalla hösten 2019.
Mål med projektet var att bidra till en mer socialt hållbar och miljömässig utveckling. Projektet genomfördes i kommunerna: Kungälv, Stenungsund, Orust, Tjörn, Lilla Edet och Uddevalla.
Genomförandet byggde på idén att bygga relationer med vår publik. Vi besökte grund- och särskolor, särgymnasium och dagliga verksamheter inom LSS i medverkande kommuner. Elever och arbetstagare kom sedan och såg föreställningen, 2018 på vår fd. hemmascen på Nösnäs gymnasium i Stenungsund och 2019 på Regionteater Väst i Uddevalla. Spelperioden 2018 avslutade vi med tre större allsångs event på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund där över 400 personer medverkade.
Vi mötte under dessa 3 år över 1100 elever från grund-, särskolor och särgymnasium. Utöver det spelade vi för dagliga verksamheter inom LSS, yrkesutbildningar inom vård & omsorg samt ett flertal föreställningar för allmänheten. Totalt 38 föreställningar.
Inom projektet genomfördes flera aktiviteter:
- 34 föreläsningar för elever på mellanstadiet om intellektuell funktionsnedsättning.
- 10 workshops om ”rätten att vara olika” för elever på särskolor och särgymnasium.
- 24 workshops för elever på mellanstadiet på temat återbruk, miljö och hållbar utveckling.
- 3 föreläsningar för 310 pedagoger på temat hållbara relationer.
- 3 Allsångsevenemang med över 400 elever från grund- och särskola, särgymnasium samt daglig verksamhet inom LSS på temat miljö och hållbar utveckling.
PRODUKTION
Idé, aktörer och cirkus: Röda Hjärtans Teater och Johanna Abrahamsson från Cirkusexpressen.
Regi & manus: Marie Lindblad.
Musik: Markus Lindblad och Magnus Marcinkowski Pettersson.
Scenografi, kostym och mask: Kia Nordqvist och Krister Jonasson.
Scenografi, kostym och mask var till största delen tillverkat av återbrukat material.